Vůni levandule má rád skoro každý. Máme s ní spojen léto a teplo, někteří z nás dovolenou ve Středomoří nebo babiččinu skříň. Příjemně na nás působí i její fialová barva. Když vidím na fotkách pole levandule, přepadá mě až nostalgická nálada.

Bylinky působí na všechny naše smysli a účinné látky mohou podpořit naše zdraví. Její použití je od středověku spojeno s koupelemi (z latiny “lavare” tj.omývat se) a je součástí kosmetických přípravků. Do koupelí se přidává sušená nať. Taková koupel má zklidňující účinky, jestliže do koupele přidáme sůl, její relaxační účinky ještě znásobíme. Směs bylinek a růžové himálajské soli si můžeme koupit již namíchané. Potom stačí nasypat do koupele 2-3 lžíce směsi a užít si voňavé lázně.

Pro klidný spánek, relaxaci a uvolnění si dopřejte koupel před spaním. Koupel by neměla být horká, jen příjemně teplá do 38°C. Levandule dobře působí při bolesti hlavy, nervovém přetížení, uvolňuje bolesti svalů, uklidňuje pokožku, zlepšuje krevní oběh celkově oživuje organismus. Známý je také lenvandulový olej. Při jeho koupi dbejte na kvalitu. Musí se jednat o 100% esenciální olej, který se získává z nejkvalitnějších rostlin destilací. Je poměrně drahý, ale jeho účinky za tu cenu stojí. Je to jeden z mála esenciálních olejů, které se dají používat neředěný přímo na kůži https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2017/01/03.pdf.

Použití:

Levandule se dá užívat i vnitřně nebo inhalovat. Inhalace levandulové silice urychluje léčení zánětů průdušek a nemocí z nachlazení. Silný odvar a tinktura se dá použít jako kloktadlo při drobných rankách a aftech v ústní dutině. Sušené květy se používají pro přípravu čaje, který má relaxační a uklidňující účinky. Podporuje také trávení, pomáhá při žaludeční nevolnosti a plynatosti. Pár květů levandule můžeme přidat i do průduškového čaje nebo čaje na nachlazení.

Levandule se používá i v kuchyni zejména ve Středomoří. Ve Francii bývá součástí provensálského koření. Svou chutí je podobná tymiánu, rozmarýnu a mátě, je velmi chuťově výrazná. Samotné listy levandule můžeme přidávat ke skopové pečeni, dušenému masu, rybám a rybím polévkám, houbám a zelenině. Má mírně nahořklou chuť, proto je nutné ji používat s mírou. V malých dávkách se přidává květ a nať levandule do různých džemů a zavařenin.

Vyzkoušejte třeba bylinkovou sůl Kouzelná Provance. Je to směs jemně mleté růžové himálajské soli a provensálské směsi bylinek v bio kvalitě. Je vhodná do těstovin, polévek a dušených zeleninových směsí. Výbornou chuť dodá také lehkých zeleninovým salátům.

Rate this post