Uspěchanost a nároky dnešní doby sebou přináší spoustu nepříjemných vlivů. Ty se nezřídka na organismu mohou projevit právě jako problémy s trávením. Mezi ně řadíme například nechutenství, nadýmání, zácpu či průjem. Tyto projevy jsou nepochybně nepříjemné, ale ne vždy je nutné kvůli nim běžet na gastroenterologii.
V mnoha případech nám mohou ulehčit bylinky a jejich správné užití. Tito přírodní pomocníci se nejčastěji konzumují ve formě nálevu, a to buď samostatně nebo ve směsích.

Podle jakých kritérií ale bylinky vybírat?

Podle obsažených látek. Pro dobré trávení jsou jich dobré tři druhy. První z nich jsou silice. Jedná se o etherické oleje, které jsou těkavé, ve vodě nerozpustné a mají hořce olejovou chuť. Další z nich jsou hořčiny, které jsou, jak už jejich název napovídá, hořké a dráždí chuťové receptory, zvyšují chuť k jídlu a obecně zlepšují trávení. Poslední z trojice trávících pomocníků jsou třísloviny neboli taniny, jež sráží bílkoviny https://cs.wikipedia.org/wiki/Laktoovovegetari%C3%A1nstv%C3%AD. Ty své uplatnění našly při léčbě průjmů. Pojďme se nyní podívat na pár bylinek, jež pozitivně působí na trávení.

Náš výčet sice začínáme středomořskou zeleninou, ale to nic nemění na tom, že jde o to pravé pro veškeré neduhy trávící soustavy. Fenykl bývá hlavně ceněn pro své schopnosti mírnit nadměrné nadýmání, svým uživatelům ale může nabídnout i podporu trávení nebo harmonizaci peristaltiky.

Velmi populární odpovědí na trávící potíže je i bylinka máta peprná, ze které se běžně užívá nať i list. Čaj z máty pozitivně ovlivňuje zažívání, podporuje vylučování žaludečních šťáv, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče. Jeho charakteristickou chuť mu dává hlavní složka, menthol. Dále máta peprná obsahuje silice, flavonoidy, třísloviny, triterpeny a organické kyseliny.

Tato bylinka našich babiček může pomoci při plynatosti nebo kolikách. Nejčastěji se používá ve formě nálevu. Nejčastěji se používá ve formě nálevu

Rate this post